Cuma, Eylül 22, 2006

Sonunda Pekmezde yaptik...


Hersene onlarca kilo kilo üzümü hep kuslar ve arilarla paylasirdik. Bu yil pekmez yapmaya karar verdik ve kollari sivadik tabi. Öncelikle bütün üzümler toplandi, yikandi. Sonra bizim marifetli bir tenceremiz var(eskiden ezilip suyu cikarilirmis üzümlerin)üzümlerin saf suyunu onun yardimiyla cikardik. Yaklasik 70-80 litre üzüm suyu cikti. Tabi sira bu üzüm suyunu kaynatmaya geldi. Yaklasik 12 saat kaynattik. O kadar üzüm suyundan 10 litre pekmez cikti. Türkiyeden getirttigim kil ifade ettigimiz griimsi toptagi döverek ince bir tülbent icinde pekmez oluncaya kadar biraktim ve sonra cikardim tabii. Pekmezin mayasi bu.
Diger fotograflar en kisa zamanda...

Bir blog ziyaretcim Ankara`dan bu tencereden edinmek istemis. Bende Ziyaretcim ve diger merak edenler icin asagida linkini veriyorum.
Buradan inceleyin...

11 yorum:

  1. Sevgili Sonia merhabalar, yorgunluğuna değmiş gibi gözüküyor.Afiyet olsun bu güzel pekmez olunca ayrıca şeker ihtiyacınız olmaz sanırım. Mis gibi de kokuyordur o şimdi. Benim sormak istediğim Yurdumuzda pekmezi pekmez toprağı denilen bir toprakla kaynatırlar. Senin anlatımında bu yok acaba yoğunluğunu nasıl elde ettiniz, saklanabilecekmi diye düşündüm. Başka birşey mi kullandınız. Ben katı meyva sıkacağında üzümü sıkıp yapmak istedim ama annem mümkün değil dedi.Cevaplarsan sevinirim. Arkadaşını bulman çok sevindirici, aynı olayı ben de yaşadım geçen ay. Çok mutluluk verici. Sonsuza kadar sürsün. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sevgili nazlica kullandigim kil dedigimiz topragi Türkiyeden bir aktardan temin ettim. Fotograflarin devamini ve teferruatli anlatimi da yapacagim. Hayirli ramazanlar.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Sonia,
    Pekmezin nasıl yapıldığını pek bilmezdim sayende burdan onuda öğrenmiş oldum ellerinize sağlık.İyi günlerde ağız tadı ile yersiniz.

    Sana ve ailene çok güzel bir hafta sonu ve hayırlı ramazanlar diliyorum.

    Sevgilerimi gönderiyorum

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,banner ımı almışsınız,ben de sizinkini alıyorum şimdi,bu arada yaşadıgınız yer cennet gibi,bayıldım,sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel, hemde saf pekmez! Kartopu oynamadan önce annem tahinle karıştırıp yedirirdi bize:) Afiyetle yersiniz inşallah, hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  6. soniacım,
    memleketli hayırlı ramazanlar sevgilerimle
    çokk öpüyorum.
    ramazanda bursada olmak var ama ikimizde çokk uzağız.
    banner için teşekkürler imdi ramazanı hayırlamaya geldim yarın alırım ilahi ben

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Sonia'cığım,
    O güzel bahcende yetiştirdiğin mis gibi üzümler ve ellerinle yaptığın pekmez çok güzel.
    Ellerine sağlık afiyetle ve sağlıkla yiyin.
    Ayrıca ramazan ayın mübarek olsun eviniz bereketle dolsun.
    Öptüm.

    YanıtlaSil
  8. sevgili sonia merhaba ,pekmez yapımını senden takip edeceğim. hayırlı ramazanlar diliyorum.İstanbulda havalar iyice bozdu.çok selamlar hoşca kal

    YanıtlaSil
  9. Yapan elleriniz dert görmesin arkadaşım inş.. Afiyetle yiyinn emii:)) O marifetli tenzerene bayıldımm inann...

    YanıtlaSil
  10. Hayırlı Ramazanlar canım arkadaşım.. c-box kalkmış galiba buraya yazayım dedim:)

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Sonıa
    Üzümleriniz benim sevdiğim cinstenmiş.Patır patır yenir, bayılırım.Pekmezinizi güle güle yiyin,sağlıklı günlerde.Ramazanınız hayırlı,uğurlu olsun.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil