Nihayet heyecanla bekledigimiz gün geldi. Bu arada mailler de gelmeye basladi. Sizler icin özenle hazirladigim Etkinlik sayfama ulasmak icin logoyu yada Pirinc Ye#18 tiklamaniz yeterli. Hadi bu yolculuga beraber cikalim... Pirinc tarlalarinda kaybolmaya ne dersiniz?

Pirinc ile ilgili tariflerinizi 15 Ocak 2007 tarihinde yayınladıktan sonra, blog adresi, şehrinizi/ülkenizi belirterek, sadece bu etkinlik icin kullanacagim,
ye.etkinlikleri.pirinc.ye18@googlemail.com
adresine gönderirseniz sevinirim. Blogu olmayıp katılmak isteyenler ise bulunduğu şehir/ülke, tarifi ve fotosunu yine aynı adrese belirtilen tarihe kadar gönderebilirler..
Pirinç Ye#18 Etkinligimize sayili günler kala yine pirinçten bahsedelim. Pirinç deyince ilk akla gelen Pirinç Pilavi ve cesitleri oluyor ama, bunu böyle degerlendirmiyelim. Etkinlik sayesinde Pirinç´le yapilmis belki de yüzlerce tarifle bulusacagiz. Pirinç konusunu sectigim icinde, isabetli bir secim yaptigimi düsünüyorum.
Pirinc ile ilgili tariflerinizi 15 Ocak 2007 tarihinde yayınladıktan sonra, blog adresi, şehrinizi/ülkenizi belirterek, sadece bu etkinlik icin kullanacagim,
ye.etkinlikleri.pirinc.ye18@googlemail.com
adresine gönderirseniz sevinirim. Blogu olmayıp katılmak isteyenler ise bulunduğu şehir/ülke, tarifi ve fotosunu yine aynı adrese belirtilen tarihe kadar gönderebilirler..
Günümüzde başta ABD olmak üzere İtalya, Mısır, Çin ve Avustralya'da bol miktarda sofralık pirinç yetişmekte. Ülkemizde ise Gönen ve Trakya yörelerinde az miktarda, Karadeniz Bölgesi'nde Tosya'da yetiştirilmekte.

Pirinç yetiştiği bölgeye göre farklı özellikler gösteriyor. Örneğin Gönen'de yetişen Baldo pirinci lezzet açısından, Türkiye'nin diğer yörelerinde yetişen pirinçlerden daha üstün kalitede. Jasmine pirinç Himalaya Dağları’nın eteklerindeki yaylalarda yetişiyor ve doğal kokusu buradan geliyor. Ayrıca yağ içermiyor.
Asya ve Uzakdoğu mutfaklarında önemli bir yere sahip olan pirinç Türk mutfağında da çok kullanılan tahıllardan biri. Özellikle de pirinç pilavı yüzlerce yıldır Türklerin en önemli yemeklerinden biri. Günümüzde hala bolkepçe lokantalarının ve Türk yemekleri sunan restoranların başlıca yemeği pilav. Bunun yanı sıra düğünlerde, Ramazan ayında, sünnetlerde de kazan kazan pilavlar pişirilmeye devam ediliyor.
Çin'deki Yang-Tse-Kiang vadisinde bulunan fosilleşmiş pirinç tanelerinden yola çıkarak, pirincin bundan altı bin yıl kadar önce, M.Ö. 4000 yıllarından beri üretildiği biliniyor. Orta Asya ve batıya gelişinin ise Baharat ve İpek Yolları sayesinde olduğu tahmin ediliyor. Yunanlılar, Büyük İskender'in Hindistan'ı fethettiği sıralarda pirince ‘‘Oriza’’ adı vererek Akdeniz'e getirmişler. Botanik dilinde pirince hala oriza denilmekte.
Pirinç Ye#18 Etkinligindeki tariflerde bulusmak ümidiyle...