Pazartesi, Şubat 19, 2007

Linzer Torte

Bu ayin etkinlik konusu 19# kek ye evsahibesi Kekevi ne tesekkürler ve kolayliklar diliyorum. Bu etkinlik icin defalarca deneyip, cok memnun kaldigim ve ikram ettigim her konuktan övgü aldigim bir tarifi paylasmak istedim...




"Linzer Torte" cok eski, dünyaca taninmis bir pastadir. 1653 yilindan beri bu isimle anilmaktadir.Bu pastaya bu isim kimin tarafindan verildigi akillarda hala bir bilmecedir.En eski tarif 350 yillik bir yemek kitabindandir: („Buech von allerley Eingemachten Sachen) evet icine seker,baharat,meyve ve elimizde olan malzemelerle yaptigimiz bir pasta cesidi.
Toplam dört degisik tarif bulunmaktadir yemek kitabinda Linzer Torte ile ilgili Barok zamanindan. Tabi gelistirilmis günümüze kadar.



"Linzer Torte Orijinal Tarif":

150 g tereyagi
250 g un (700)
150 g tozseker
100 g kavrulmus ve cekilmis findik
1 Yumurta
Baharat (Vanille, Limon, Tarcin, Karanfil)
10 g Kabartmatozu
300 g Bögürtlen marmeladi (veya benzeri)
Tereyagi ve seker iyice karistirilir.Elenmis un,kabartmatozu karistirilarak ilave edilir, findik, yumurta ve baharatlar da ilave edilerek yumusak bir hamur elde edilir.
Hazirlanan hamur kisa bir zaman buzdolabinda dinlendirilir, daha sonra buzdolabindan cikardigimiz hamurumuzun, dört esit parcanin üc parcasini 22 cm lik pasta kalibimizin tabanina unladigimiz el yardimi ile 1.5 cm kalinliginda yayiyoruz,
üzerine heryerine esit olarak gelecek sekilde marmelat sürüyoruz. Geriye kalan hamuru elimizle veya pasta süsleme alete doldurarak serit halinde kafes gibi pastanin üzerine koyuyoruz.Üzerine yumurta sürerek kenarlarini incedilimlenmis bademleri serpiyoruz.
40-45 dakika 190 derece isitilmis firinda pisiriyoruz.



Bu da benim Linzer Torte Tarifim:
Malzemeler:
400gr Seker
400gr Margarine
2 yemek kasigi tarcin(tepeleme dolmasin kasik)

2 tutam karanfil tozu (Bicak ucuyla)
10 yemek kasigi kakao (icecek olarak yaptigimiz kakaodan)
4 yumurta
2 cay kasigi kabartma tozu
400gr un
400gr cekilmis findik
1 kücük duble meyve likörü(arzuya göre)


Üzerine koymak icin yeterli miktarda bögürtlen vaya benzeri marmelat.
Yapilisi:
Önce seker ve yag iyice cirpilirak bekletilir.
Ardindan un, kabartmatozu,tarcin, kakao ve karanfil tozu iyice karistirilir.
Ardindan hazirladigimiz yag ve sekere 4 yumurta kirilarak iyice karistirilacak ve hazirladigimiz un karisimi ilave edilecek.
Sonra cekilmis findik eklenerek karistirilacak. Arzuya göre meyve likörü ilave edilebilir(olmasa da olur).
Benim hazirladigim hamurdan 32 cmlik iki kalipta pasta oluyor.
Eger tek pasta yapacak olursak ölcülerin yarisini alacagiz.
Yapilisi ayni yukardaki ve fotograflardaki gibi.

14 yorum:

  1. ablacım nasılsın gelemedim nezamandır
    bu nasıl güzel bir görüntü böyle ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel olmus soniacim ellerine saglil üsenmeyip yapim asamalarinida eklemissin harika olmus 26 cm kek kalibina yaparsak tarifin yarisinimi uygulamaliyiz?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Canım ablacım bu nasıl bir güzellik böyle . Ellerine sağlık inan çok beğendim çok güzel olmuş. Hemde en sevdiğim kakaolusundan :)
    Umarım iyisindir ablacım. Ben bildiğin gibi ama bu haftaya iyi başladım hafta sonum temizlikle geçmiş olsada genede güzeldi. Oğlumla birlikte evimizi topladık. Oda gece yarısına kadar annecim ne güzel oldu evimiz diye diye dolandı yavrum. Artık bi işe yarıyor ya durmadan vurgulayıp duruyor işte bıcırık :)
    Canım ablacım kendine çok iyi bak .
    Sevgiler olsunnnnn.......

    YanıtlaSil
  4. selam
    pasta çok şık ve güzel görünüyor eline sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Gayet hoş görünüyor. Nostaljiyi seviyorum. Kimbilir kimler bu keki denedi, yedi, acı ve tatlı sofralarda bazen bir damla gözyaşı ile tuzlandı, bazen de kahkahalarla süslendi...

    Tarif için teşekkürler Sonia

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Sonia,
    Tarifin orijinal olması çok güzel,kendi yorumunu da katmışsın...İlgimi çekti,deneyeceğim...
    Sunuş da ayrı bir güzel,ellrine sağlık...sevgilerle

    YanıtlaSil
  7. MERHABA KEK ETKİNLİĞİNE KATILDIĞINIZ TARİF ÇOK GÜZEL ŞİMDİ OLSA BİR DİLİM YERDİM ÇAYIN YANINDA

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Sonia bu hep tarifini bildiğim ama denemediğim bir tarif .Ama senin tarifini deneyeceğim çok güzel görünüyor çünkü eline sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. selam
    super gozukuyor ellerine saglik harika olmus...
    asli

    YanıtlaSil
  10. Turta çok güzel görünüyor..Afiyet olsun.. Benim de dolapta erikle çilek karışık reçelim var turta için saklıyordum bu tarifi denerim..Tarifin 350 yıllık olması çok enteresan . Böyle eski tarfleri bekliyoruz..sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor hiç denemediğim farklı bir tat inş deneyeceğim
    sevgiler
    sofra özlemi

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Sonia,turta harika görünüyor çok güzel de anlatmışsınız.Ellerinize ve emeğinize sağlık.

    Görüşmek dileğiyle sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Soniacığım,
    harika bir kek olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Hmm seveceğim bir tad bu belli tarif ve görünüşünden:) ilk fırsatta denerim ben bunu inan..Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil