Google
 

Cumartesi, Temmuz 21, 2007

Ay çiçeği, güne bakan, gündöndü



Türkçe adı : Ay çiçeği, güne bakan, gündöndü.
İngilizce adı: Sunflower
Almanca adı: Sonnenblume
Botanik adı: Helianthus annuus

Güneş gün boyu döndükçe o da güneşe döner yüzünü, bu yüzden olmalı birileri “Gündöndü” diye seslenir ona. Gün bitene kadar güneşe bakar durur. Bazıları “Günebakan” diye çağırır onu... Ya biz? Neden ‘güneşçiçeği’ değil de ayçiçeği deriz ona? Güneşe olan aşkını gece ay ışığında büyüttüğü için mi yoksa?


AŞKIN ÇİÇEK HALİ

“Bir gün...” diye başlıyor efsane... “Okeanos’un kızı Klytie, Işık Tanrısı Apollon’la bir nehir kıyısında karşılaşır,” diye devam ediyor। “Narin yapılı, güzel Klytie’nin kalbine kolayca giren Apollon onu deli gibi sevmeye başlar। Fakat Apollon kızdan bıkıverir. Klytie’nin fazla sevgisinin Apollon’u usandırdığı söylenir. Zavallı Klytie şaşırır, ağlar, inler ve acıya dayanamaz ölür. Apollon kendi yüzünden toprağa giren ve güneşin parlak ışıklarını göremeyecek olan Klytie’yi ‘Heliotrope-Günçiçeğine’ çevirir. Günçiçeği Apollon’a olan fazla sevgisini hâlâ gösterir, o ne tarafa giderse yüzünü o tarafa döndürür.”

Efsaneye göre Klytie şimdi bir ayçiçeği... O artık güneşe bağlı yaşamı nedeniyle güneş ülkelerinin çiçeği... Koşulsuz ve tutkulu sevgisini, çiçeğinden çekirdeğine kadar geçiren deli sarı bir çiçek, deli kara bir çekirdek o. Aşkın çiçek hali...
GÜNEŞİN DOKUNDUĞU TARLALAR
Bahar toprağı canlandırıp kendini türlü çeşit renkli çiçekle gösterip gittiğinde, mevsim kuru bir yaza dönüşür. İşte tam o zaman diyelim ki aylardan Temmuz olsun... Trakya’da, Ege’de, Akdeniz’de güneş dokunan tarlalar onun sahnesi olur. Sözgelimi Trakya’da sağlı sollu yol boyunca giderken, gözler onların dik başlarını izler ve kışkırtıcı bir ses onlara dokunmanızı ister. Dokunabilirsiniz, ama bir balarısı kadar nazikçe... Tüylü, büyük ve yeşil yapraklı, sert ve uzun sapının üstünde güneşe benzer başı mağrur ve gururludur, koparamazsınız. O zaman durup bakarsınız ve Van Gogh’un ayçiçeği tarlası resminin hakim rengi deli sarının içinde kaybolursunuz.

Deli deli, sarı sarı Ayçiçeği Hikayesi icin tiklayiniz...

Sarmaşık gündöndüye aşıkmış,gündöndü de güneşe; Gündöndü ile Güneş´in Hikayesi burada...

2 yorum:

one ben bir sey dedi ki...

Soniacım,
merhabalar,
Çok güzel bir post,ayçiçeklerine bayılırım ne kadar mahzun beklerler güneşin gelmesini ve açmayı biraz hüzünlü bir çiçek değil mi?
Sevgilerimle çok öpüyorum.

daimamutfak dedi ki...

Sonjacığım ben trakyalıyım.Gündöndüyü iyi tanırım.Bendeki yeri başkadır..Hep günese döner durur kafası...sevgiler..