Google
 

Çarşamba, Eylül 19, 2007

Karayemiş (Prunus laurocerasus), Kirsch Lorbeer




Karayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaç.

Yapraklar derimsi kısa saplı ve oval şekillidir. Orta damar alt tarafta çıkıntı teşkil eder. Çiçekler 30-40 tanesi bir arada bulunur. Taç ve çanak yaprakları 5 parçalıdır. Meyveleri zamanla siyah renk alır.

Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva eder. Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Fazla alınırsa, zehirlenme yapar. Taze meyveleri yenir. Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılır.

Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetişir. Türkiye'de Giresun , Trabzon , Rize , Ordu ve Artvin civarında yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak bulunur.

Cok cabuk büyüyen cit bitkisi olan karayemis agaclarinin budanma zamani.
Yeni cit yapmak isteyenler icinde dikim zamani geldi.
Biz bahce cevresindeki karayemisleri oldukca kisa budadik ve cok da güzel bir görüntü oldu. Kis icinde hazirlandi. Karlarin agirligindan dallari kirilmayacak.
Kardan bahsettim malumunuz Türkiyede yasamiyoruz. Türkiyede sicaklar hala 30 derecenin üzerinde seyrederken burada bugün en fazla 16 dereceyi buldu.

4 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Karayemişle bu yıl tanıştım ama tam tanıştım. Daha doğrusu koca bir karayemiş ağacı yıllarca komşunun bahçesinden benim balkonuma uzandı durdu ama komşu zehirli diye yedirmediydi. Neyse kısmet bu yıla imiş. Meyvesini yedim, kompostosunu yaptım. Şimdi de blogumda www.damaktadi.blogspot.com Gül'ün Trabzon'dan getirdiği reçeli var. Sevgiler Sonja'cığım...

Tuba dedi ki...

Sonja, Karayemisi Almanya'da yetistirdiginize inanamiyorum. Biz yillardir hep Karadeniz'e gittigimizde yer veya kilolarca Istanbul'a getirirdik. Eskiden Istanbul'da bile bulmak mumkun olmazdi. Acaba ben Amerika'da bulabilir miyim diye dusunmeden edemedim simdi. Sevgiyle kal..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Oya, Karayemisi biz cit bitkisi olarak bahceye diktik. Bahcenin üc tarafi Karayemisle dolu. Üzeride meyveleriyle.
Ben henüz hicbirsey yapmadim onlardan, yalniz Trabzonlu dostlar var arada bahceyi ziyaret ettiklerinde avuc avuc toplayip yiyorlar. Gerisini de kuslar yiyor.
Yaz kis yapragini dökmedigi icin bahcemiz herdem yesillikler icinde.
Sevgiler canim...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tuba´cim kesinlikle Amerika´da bulacagini düsünüyorum.
Sen ziraatle ilgili yerleri bir dolas. Eminim bulacaksin.
Yukardaki mesajda belirttigim gibi bahcemiz herdem yesil olsun diye üc tarafa diktik karayemisleri...
Sevgilerimi yolluyorum.