Pazar, Kasım 30, 2008
Atatürk çiçeği-Euphorbia pulcherrima
Der Weihnachtsstern stammt aus dem heißen Mexiko bzw. Mittelamerika. Dort wird die Pflanze bis zu 3 Meter hoch und gilt als Zierde der tropischen Gärten. Durch Züchtung sind kleinwüchsige Formen des Weihnachtssterns entstanden, die heute als Zimmerpflanzen sehr beliebt sind. Seinen Zweitnamen Poinsettie erhielt er nach seinem Entdecker, dem amerikanischen Diplomaten Joel Poinsett.
Anavatanı Meksikadır. Noel ve yılbaşı zamanlarında Amerika’da en aranan çiçektir. Resimde gördüğünüz kırmızı yerler de normal yapraklardır. Çiçekleri küçük ve önemsizdir. Çiçeklere yakın yapraklar çok canlı kırmızı renkte olur. İnsanlar çiçeğe yakın yapraklarının beyaz, pembe, sarı gibi renkte olan türlerini de üretmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Meksika’daki ilk büyükelçisi Joel Roberts Poinsett, 1825’te bu güzel bitkiyi ABD’de tanıttıktan sonra bitkinin adı “poinsettia” olmuş.
Bizde de bu ismiyle tanınacaktı ama yurdumuza ilk getirlidiğinde Atatürk bir serada görmüş ve çok ilgi göstermiş. Bunun üzerine adı bizim ülkemizde “Atatürk Çiçeği” olmuş.
Euphorbia Pulcherrima - Atatürk Çiçeği
Adı: Euphorbia Pulcherrima
Türkçe Adı: Atatürk Çiçeği
Vatanı: Meksika
Tanımı: Yaprakları uzun saplı, büyük, sivri uçlu, kenarları düz veya lop'lu; çiçekleri çok küçük sarı renkli ve gösterişsizdir.
Yetişme İstekleri:
Sıcaklık: Asıl çiçeklenme döneminden önce 15 - 20 derece, çiçeklenme döneminde 13-16 derece, çiçeklenme döneminden sonra 10-12 dereceye gereksinme gösterir. Çiçekli iken 13 derecenin altına düşmemelidir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 70-75) ister.
Işık: Yazın aydınlık yarı gölge yerleri sever. Yaprakların renklenmesi için Eylül'den itibaren yoğun ışık ister.Kışın çiçeklenme döneminde çok aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Saksı Harcı: Hacim olarak 3 kısım turba, 3 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım yanmış ahır gübresi, 3 kısım kum ve 2 kısım perlitin karışımıylaelde edilen harç da kullanılabilir.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ile yapılır. Çelikleri genç sürgünlerden 7,5-10 cm. uzunluğunda olmak üzere tepe çeliği tarzında ve Nisan - Mayıs aylarında alınır. Ancak bu çeliklerden yetişen bitkiler yıl sonunda 15-20 cm. uzunlukta olurlar. Eğer daha bodur bitkiler isteniyorsa çelikler Ağustos ayında alınmaldır. Alınan çelikler, özsuyun akmaması için odun kömürü tozuna batırılarak, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 18-21 derece olmalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
iyi geceler sevgili sonja kediciklerine selam var benim kilerden.atatürk çiçegini çok severim atamın ismini aldıgı için ama bakması zor ve narin bir çiçektir. selamlar.ank zehra
Yorum Gönder