Google
 

Çarşamba, Eylül 06, 2006

Luffa




Cucurbitaceae (Kürbisgewächse)Familyasindan.
Salatalik-kabak cinsi bir bitki. Belki taniyan bilen vardir.
Banyolarimizda kullanabilecegimiz lif gibi. Hani tatil yörelerinde pazarlarda satilir. Acik sari uzunumsu kuru sert bir bitki. Nasil nerede yetistigini cogumuz bilmeyiz.
Halbuki Türkiye ikliminde bahcede balkonda yetistirebilecegimiz bir bitki. Kendimizin yetistirip büyüttügü hersey güzel degil mi? Bu bitki bircok alanda kullaniliyor. Mesela nezleye karsi burun damlasi yapiminda(piyasada satilan burun damlasi mevcut) yada araba-koltuk ve yataklarimizin yapiminda. Cekirdeklerinden yag cikariliyor. Kozmetikte de yararlaniliyor.
Dogal mutfak ve banyo lifi olarak kullanilabiliyor.

5 yorum:

CaDı dedi ki...

Vay canına ben bu liflerin bir bitki olduğunu bilmiyordum:) Çok saol.. Ve bide hani benden Gürcistan tatil günlerini istemiştin ya bende bizim insan kaynaklarına sordum ama çok meşgullermiş bana dönemediler bi türlü:( Bende internette bi aratayım dedim ve bu linki buldum:
http://www.tatil-gunleri.com/holidays_2006_67.htm

Burada detaylı bir şekilde özel günler yazıyor, ama bazıları her yıl değişiyormuş. Elimden ancak bu geldi canım kusura bakma. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Sonia, kandilin Mübarek olsun.
Sevgiler.

munevver dedi ki...

Sonia bu bitki sabun içlerine de konuyor ve kese gibi peiling işlemi görüyormuş.Gittiğim sabun kursunda Mine Hn.dan öğrenmiştim.
Bu arada daha önce de yazmıştım.Şenlik resimlerini yayınlarsın değil mi?Sevgilerimle.
nanevelion.

Adsız dedi ki...

Sevgili Sonıa,kandiliniz mübarek olsun.
Bağbozumu şenliğinizin fotoğraflarını merakla bekliyorum,sevgiler...

Gamzeli dedi ki...

Kandiliniz Mübarek Olsun, Sayfanız çok hoş...