Google
 

Pazartesi, Ekim 30, 2006

Musmula...



Musmula, döngel ve besbiyik olarak biliyorum bu meyveyi. Belki de baska isimleri de vardir. Almancasi Mispel`dir. Bahcemizde en son toplanan meyvedir. Bu meyve ile sezon kapanir,kapanir ama biz tabi ara sira gidip dolasiriz bahcemizi kis ve kar bile olsa...
Musmula hakkinda bilmek istedikleriniz ve faydalari icin tiklayiniz...

Bu agaccik da cok yavas büyüyen bir cali, cit bitkisi. Üzerindeki üzümsü meyveleri, sonbaharda yapraklari sararip dökülmeye gittiginde eflatun bir renk alir ve bütün kis üzerinde durur.
Ismini bilen varsa yazsin lütfen...

41 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Soniacım
Nasılsın görüşmeyeli. Akşam üzeri benim kız msn i kendi kendine açmış bir şeyler yapmış bir geldimki şokkk. Bir sürü mesaj gelmiş ama tabiki benim haberim yok. Net bağlantısıda kesikti o esnada. neyse senin titreşimleri gördüm ama dediğim gibi ben pc başında değildim.

Biz buna töngel deriz. Çok severim ama olmuş halini tabi. krema gibi olur harikadır.

görüşmek üzere Soniacım
sevgilerimle

Dilek'ce dedi ki...

Merhaba Soniacigim!
benim annemin sevdigi seylerdendir bu. Iyice olgun olmali snairim. O baska bir isim daha söylüyor fakat ben hatirlamiyorum simdi. Yöresl bir isimdi. Sadece buna musmusla yeni dünya ve malta erigi de denildigini biliyorum ve ben hep baska bir meyveye o isimleri kullandigim icin ögrendigimde beni sasirtmisti. Benim icin musmula sari mesela;) Belki de ayni agac ailesinin meyvesidir? NE kadar az bilgim oldugunu görüyorsun!
Buzlu gecelerin yaklastigi günlerde artik bahcene iyi uykular diliyorum:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Soniacım,
biz de bunu muşmula olarak biliyoruz.bursa taraflarında muşmula,ayva,elma kullanılarak yapılan tükenmez adı verilen bir içecekte yapılır bilmem biliyormusunuz...leziz olur...
ağaç hiç yabancı gelmedi
sevgilerimle

Tijen dedi ki...

ne güzel bir agaç degil mi musmula?
antalya'da döngel diyorlar daha çok. burhaniye'de yan tarafta ufak bir musmula agaci var. çok yavas büyüyor gözlemledigim kadariyla..
tijen

Adsız dedi ki...

merhaba bloğunuzun yeni şekli çok güzel olmuş.Muşmulayı bende çok severim ne güzel bir bahçeniz var herşey var çok şanslısınız.iyi akşamlar diliyorum sevgiler benden size :)

Adsız dedi ki...

meraba benim bildiğim kadarıyla buna ardıç deniliyor muşmula ayrı bir meyve küçükken çok yerdim bu meyveyi

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Fiskos(Woelfin)
Tskler canim ben cok iyiyim. Sorun degil canim, nasilsa herzaman görüsüyoruz.
Sevgiler görüsmek dilegiyle...

Sonia.

Adsız dedi ki...

sonia muşmula bana çocukluğumu hatırlattı bahçemizde vardı hatta annem bir dalınıda altın ayvası aşılamıştı. saydığın bütün isimlari bilirim olgunu çok harikadır. hatırlatığın için teşekkürler çokkkk gerilere gittim hoşca kal

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Dilekcim,
bu meyve zamanla yumusuyor ancak o zaman yeniyor. Her yöreye göre bir isim almis ama sonucta ayni meyve.
sevgiler canim.

Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Candancigim,
o bahsettigin icecegi hic bilmiyorum. Bu meyveye cocuklugumdan beri musmula ve döngel dendigini biliyorum. Sonralari besbiyik da deniyormus onuda ögrendim.
Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tesekkürler Baharcim hosgeldin.
Yoklugunu hep hissettik.
Musmula bahcenin son meyvesiydi. Gecen hafta firtinadan önce topladik. Iyiki toplamisiz. Simdi yumusamasini bekliyoruz. Gercekten güzel bir tad.
sevgiler canim
Sonia...

ArMeda dedi ki...

Merhaba sonia biliyormusun bende bugün manav da gördüm muşmulayı ve çok şaşırdım buralarda olmasına eşim hiç görmemiş tatdırdım ama beyenmedi pek..Biz çocukluğumuzda çok yerdik Konyada bir komşumuz köyünden getirtirdi muşmulayı ben ençok yumuşak olanlarını seviyorum bence çok lezzetli..Burda turşuya koyuyorlarmış en sertleriniTurşusunu kuran birisini bulursam deneyeceğim sevgiler....

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Tijen,
Musmula agacimiz oniki yildir bahcemizde. Gercekten cok yavas büyüyor. Ama cok da ilgi cekiyor. Burada yurt disinda musmulayi, dutu tanimayan cok insan var. Bunlari bahcemde bulundurmaktan cok mutluyum.
Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Susam, hosgeldin canim begendigine sevindim. Tekrar beklerim sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Aysun hanim,
hosgeldiniz. Musmulayi baska türlü tarif etmissiniz. acaba siz baska bir meyveye mi musmula diyorsunuz. Bizim bahcede yetisen, fotograflarini gördügünüz myveye biz musmula deriz. Ismi yöre yöre degisebilir.
Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Mamilacigim, hosgeldin canim,
Seni cocukluguna götürmüsüm ne güzel. Evet musmula yumusayinca yenir zaten. Tadi da cok güzeldir.
Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Armedacim, hic tadina bakmamis olanlara tuhaf gelebilir. Biz eskiden burada alman komsularimiza karpuz ikram edince nasil yanecegini soruyorlardi. Simdi bahcelerinde yetistiriyorlar. Ilk yedigi icin begenmemistir. Olgunlasinca tadi iyidir cokca cekirdegi de olmasa daha iyi.
Sevgiler Sonia...

Adsız dedi ki...

Döngel ve malta eriği.. benim bildiğim adlarıyla.. aslında pek muşmula adını yakıştırmıyorum ben çok sevdiğimden midir nedir :-) çekirdeklerine rağmen favori meyvem..aslında meyveler arasında en çok tükettiğim de denilebilir tabii..

Tat alma duyum harekete geçti..ben kaçıyorum..yoksa sayıklayabilirim :-)

İyi geceler cnm..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Benar, seneye gelirken getireyim sana bir sepet musmula. Ismine gelince naapicaksin kimse kendi ismini secemiyor, birileri koyuyor iste... Yerken seni hatirliyacagim.
Bir tabak al bitmeden...
Sevgilerimle Sonia.

munevver dedi ki...

Sevgili Sonia,muşmula pek bilinmiyor.Halbuki biz çocukken ne kadar çok yedik.Bana hep,malta eriği(biz yeni dünya derdik)nin iyice olgunlaşmışı gibi gelirdi.Halbuki biri yaz başı,diğeri kışa doğru oluyor.Aynı aileden farklı iki meyva sanki.Yoksa ayni meyvanın olgunlaşmışı mı?Sen ne dersin?...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba canım benim sayfamı ziyaret edişin beni çok mutlu etti çok teşekkür ederim. Her zaman beklerim görüşmek üzere hoşça kal.

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Sonia; Paylaşımların çok güzel. Şimdiye kadar ismini duyduğum ve kendisi ile karşılaşmadığım bir meyveyi sayende gördüm. Sanki cennet meyvesi de denilen Hurmaya benziyor. Adana'da çocukluğumda dışı yeşil olan küçük cins hurmalar vardı, tadı kekremsi. Şimdi yok, büyük ve sarı hurmalar var çok lezzetli. Yerken suratınızı buruşturacak bir tad gibi geldi bana Öylemi? Sevgiler

Serpilce dedi ki...

Sevgili Sonia ,
Bahcem küçük diyorsun birde büyük olsaydı daha neler neler olacakmış.Maşallah .
Bizdede muşmula denir.Dedemin bahcesinde de vardı dalından koparıp lezzetine bakmışımdır.
Güzel bir meyvedir.
Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Canım,
Harikasın sen, ne kadar güzel şey varsa senin bahçendemi allahaşkına..Bizde de Muşmula ve Döngel denir.Kardeşimle birlikte oturdukmu kesin 5 kilo yeriz,meyve canavarıyız evden içeri hepimiz.))
Çok tatlısın iyi ki bahçen büyük değilmiş,demek büyük olsaymış ordan ihraacatta yapardın sen kesin.))Tekrar ellerine,kollarına,emeklerine ve gönlüne sağlık..Başka ne denir ki bu gözrüntüler karşısında..Sevgiyle kal tatlım..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Münevver, evet musmulayi pek cok insan bilmiyor. ama bizim cocuklugumuzun meyvesi.
Yeni dünya biraz farkli olmuyor mu?
Sevgiler canim...
Sonia.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tabakta,
hosgeldin canim, tabii ki bu ortamda misafirlikler olacak. Musmula seversen bir tabak alabilirsin canim sevgiler...
Sonia.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Aaaa sende mi tadini bilmiyorsun Nazlicim, musmula genelde sicak otamda bekletilince yumusar, o zaman yenir. Mayhos bir tadi vardir. Ben salona masanin üzerine koydum ama henüz tadina bakamadim bu yil. Yumusamasini bekliyorum. Tavsiye ederim cok da faydalari varmis. Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Dogru valla Serpilcim,
Ya birde büyük olsaydi bahce; neler ekmezdim. Gercekten bahcede yok yok. Olsun herseyin tadina variyoruz. Kendi yetistirdiginiz hersey cok daha lezzetli.
Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Gül,
Gercekten her güzel sey bizim bahcede mevcut. Zaten biz orada bahceciler klubünde örnek bahceciyiz. Bir numarayiz övünmek gibi olmasin da.
Görmek icin cok ziyaretci gelir. Model bahceyiz anliyacagin.
Övgülerin icinde tesekkürler, yolu buradan gecen herkesi bahcemize bekleriz...
Sevgiler Sonia.

Schatz Insel dedi ki...

merhaba isvicreden almanyaya kucak dolusu sevgiler.Musmulayi cok severim ama kac senedir yemedim ne olur benimicinde yeyin afiyet olsun.Benimde bahcemde üzümüm var insanin kendi yetistirdigi seyi yemesi cok zevkli oluyor ayvada ektim ama bir türlü büyümüyor.Türkiyede bahcede bir sürü meyva var ama onlarida yemek kismet olmuyor izinler malum kisa
insallah cocuklar büyüyünce uzun kalip yeriz meyvalarimizdan ama ne olur benim icinde bir tane yeyin musmuladam bende adini musmula biliyorum istanbulda öyle deniyordu.Iyi geceler kendinize iyi bakin sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Ziyaretiniz ve yorumunuz icin tesekkurler. Cig börek tarifi icin ayrica tesekkur ediyorum, cunku esim cok sever. En kisa zamanda tarifinizi denicem. Soguk ve karli bir Stokholm'den sicacik selamlar gönderiyorum.

Adsız dedi ki...

Selam arkadaşım,
Epeydir görüşemedik.Özledim.Nasılsın,neler yapıyorsun?Muşmula güzel görünüyor.Benim bahçemde de var henüz olmadı.Bu meyveyi çok seviyorum.Görüşmek üzere sevgiler..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili schatz Insel,
Hic merak etmeyin, musmulalar yumusayip olgunlassinlar sizin yerinize de yerim. Baya da söz verdim ama. Aslinda yakin olsaniz getirirdim ya. Adini bende musmula ve döngel biliyorum. Hava da cok sogudu kar kapidaymis.
Stuttgarttan sevgiler size.
Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Kuzey Denizi,
Soguk ve karli Stockholmden sadece sicak selam degil sanirim karli ve soguk havada yolladiniz. Dün tshirtle gezerken bugün soguktan donduk. Bu gece baklkona cikamiyorum soguk adami kesiyor valla.
Aslinda ayva ve musmula orada da yetisebilir ama yavas büyüyor bu meyve agaclari.
Sevgiler Stuttgarttan...
Sonia.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Enar,
haklisin ne zamandir görüsemedik. Cumartesi döndük bayram dolayisiyla bahcedeydik. Birazda isler vardi. Toparlanip döndük. Bende sizi özledim.
Sevgiler canim...
Sonia.

CaDı dedi ki...

Ben bu meyveyi yeni dünya diye biliyorum, ve Gürcistan da hiç rastlamadım, bak aklıma düşürttün şimdi:))

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Sonia'cığım,
Canım örnek bahçenizin olması beni bir kez daha gururlandırdı..Zaten resimlerden ve meyvelerinden (mahsullerden)belli oluyordu.Ellerine sağlık canım,inan burdan gördükçe çok mutlu oluyorum..Ben yanlışlıkla döngel yazmışım,neden böyle yazdığımı sana anlatsam gülersin..Bu yüzden yanlışlığı düzeltmek ve adının döngel değilde Töngel olduğunu ifade etmek istedim.O güzel ellerine sağlık tekrardan,yolumuz geçerse birgün mutlaka bahçeni görmeye geliriz.

Sana ve ailene mutlu bir hafta sonu diliyorum.Sevgiyle kalın..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Cadicigim, hosgeldin. Orada türk market falan yok mu canim. Bak simdi üzüldüm ya.Ama oralarda da olmasi lazim diye düsünüyorum.
Sevgiler canim...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Gül,
övgülerine tesekkürler, bu meyvenin oldukca fazla adi var benim bildiklerim; döngel, musmula ve besbiyik ti. Ismi cok ta olsa tadi ayni nasilsa önemli degil canim. Sana da ailenle beraber güzel bir hafta diliyorum...
Sevgiler Sonia.

Adsız dedi ki...

Ben çok severim muşmulayı. Bizim orada cok olur, genelde kışın oluyor, zeytin agaclarının arasında olurdu ve zeytin toplarken arada mola verir muşmula yemeye koşardık. Ayyyy nerden bulcam şimdi ben muşmulayı... Canım çekti. Paylaşımınız için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

canım umarım şimdi olur öptüm :)