Cuma, Nisan 25, 2008
Mimoza pudica Küstüm Çiçeği
Mimoza Küstüm Çiçeği
Mimosa pudica
Dokunulduğunda veya rüzgarla temas ettiğinde belirli bir biçimde katlanan yaprakları olduğundan Küstüm Çiçeği olarak da bilinir.Elinizi bitki üzerinde gezdirdiğinizde, yapraklar katlanacak ve yaprak sapı boynunu eğecektir. Hareketler parlak güneş ışığı altındaki genç bitkilerde daha hızlıdır. Birkaç dakika içerisinde normal hallerine dönerler.
• Yıllık Sera Bitkisi
• Tohum ekimi kış sonundan ilkbahar ortasına dek yapılır.
• İyi hava alan güneşli alanları tercih eder.
• Yazın çiçek açar.
• Yükseklik 30cm
Tohum ekim talimatları:
Ekmeden önce tohumu 60 derece sıcaklıkta suyla ıslatın. Kış sonundan ilkbahar ortasına dek 21-24 derecede kaliteli ve nem tutan torf yüzeyine ekin ve yavaşça bastırın. Toprağı kesinlikle ıslak değil, nemli tutun. Işıktan ayırmayın, ekim işleminden sonra polietilen torba içerisinde tutmak yararlı olabilir. Çimlenme genellikle 21-30 gün alır.
Yetiştirme talimatları:
Fideler taşınacak kadar büyüdüklerinde, 8cm’lik ve son olarak da 13cm’lik saksılara yerleştirin.
Tavsiyeler:
İyi havalandırılmış, güneşli yerlere ekin. Fazla sulamaktan kaçının ve ara sıra sıvı besin verin. Kışı geçirmeleri kolay olmadığından sonbaharda içeriye alın.
Küstüm Otu
Küstüm Otu' nun çok ilginç bir savunma sistemi vardır. Bu bitkinin yapraklarına dokunulduğunda birkaç saniye içinde, sapla birlikte yapraklarının gövdeye doğru yaslandığı görülecektir. Eğer bitkiyi rahatsız eden etki devam ederse bu kez küstüm otu aşağıya doğru ikinci bir hareket yaparak gövdesinin üzerindeki sivri dikenleri ortaya çıkarır. Bu da böcekleri kaçırmak için yeterlidir. Bitkideki bu hareketi gerçekleştiren mekanizma elektrik akımlarıyla başlar. Bu akım aynı insan vücudundaki sinirlerden geçen akım gibidir. Bitkinin reaksiyonları bizde olduğu kadar hızlı değildir. Bununla birlikte bitki özünü taşıyan kanallar aracılığıyla iletilen elektrik sinyalleri 30 santimetrelik mesafeyi bir-iki saniye içinde geçer. Isı ne kadar yüksek olursa, reaksiyon o kadar hızlı olur. Her bir yaprağın dibi (yaprağın sapıyla birleştiği yerde), oldukça şişkindir. Buradaki hücreler sıvıyla doludur. Uyarı buraya ulaştığı zaman, yaprağın dibindeki şişkinliğin alt yarısı aniden suyunu boşaltır ve aynı anda diğer üst yarı, bu suyu kendi bünyesine alır. Ve yaprak aşağıya doğru düşer. Böylece uyarı saplar boyunca ilerlerken, yapraklar domino taşları gibi teker teker, ardı ardına kapanır. Bu şekilde bir savunma hareketinden sonra, bitkinin tekrar hücrelerini doldurup, yapraklarını açabilmesi için 20 dakika gereklidir
Mimosa pudica (Mimose)
Mimosa pudica gehört zur Familie der Leguminosae (Schmetterlingsblüher) und ist die einzige von ca. 500 Arten, die als Zimmerpflanze kultiviert wird. Mimosen sind im (sub-)tropischen Teil des amerikanischen Kontinents heimisch und insbesondere wegen ihrer Reaktion auf mechanische Reize als Zimmerpflanzen beliebt: Bei Berührung klappen die länglich-ovalen und paarig angeordneten Fiederblätter innerhalb etwa einer Sekunde zusammen. Zusätzlich knickt das gesamte Blatt mit den bereits zusammengeklappten Fiederblättchen nach unten ab. Nach ungefähr einer halben Stunde bewegt sich das ganze Blatt allmählich wieder in die ursprüngliche Position zurück, und auch die Fiederblätter klappen wieder auf. Die zusammengeklappte Position wird auch nachts eingenommen ("Schlafstellung"). Schon recht früh im Jahr erscheinen die rosa bis lila gefärbten, kleinen, runden bis leicht länglichen Blütenstände, die von der Form her entfernt an Pusteblumen erinnern. Mimosa pudica blüht bis in den Herbst hinein.
Bereits Jungpflanzen wachsen ziemlich sparrig, wodurch sich bei älteren Pflanzen ein nicht gerade attraktiver Habitus ergibt (lange, dünne Äste mit wenigen Blättern an den Enden). Rückschnitt kann bei älteren Pflanzen versucht werden, ist aber nicht sonderlich empfehlenswert. Vom Rückschnitt von Jungpflanzen wird abgeraten. Stattdessen sollte man im Frühjahr aus Samen neue Mimosen heranziehen, was auch gängige Praxis ist.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Ne güzel bilgiler veriyorsun Sonja, çok teşekkürler. Stevia'nın Türkçesini de yazacak mısın?
Tabii ki Tijen´cim,
Türkcesini yazdim bile sevgiler...
Yorum Gönder