Google
 

Pazartesi, Nisan 14, 2008

Kişniş-Koriander(Coriandrum sativum, lat.)


Kişniş
Kişniş Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 - 50 cm boyunda, oldukça fena kokulu bir yıllık otsu bir bitkidir. Nemli çayır ve sırtlarda yetişir. Yaprakları açık yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçekleri, dallarının uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır. Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır.

Faydası : İştah açar. Bağırsak gazlarını giderir. Sinirleri yatıştırır. Hazmı kolaylaştırır. Sinirsel baş ağrılarını keser. Karın ağrılarını giderir.

Cinsel arzuyu kamçılar. Aybaşı kanamasını düzenler. Doğumu kolaylaştırır. Sürmenajda faydalıdır. Bayat yiyeceklerin zararını azaltır. Fazla miktarda yenirse zararı görülür.

Der Echte Koriander (Coriandrum sativum, lat.) ist auch unter einer Vielzahl weiterer Namen wie Arabische Petersilie, Asiatische Petersilie, Chinesische Petersilie, Gartenkoriander, Gebauter Koriander, Gewürzkoriander, Indische Petersilie, Kaliander, Klanner, Schwindelkorn, Schwindelkraut, Stinkdill, Wandläusekraut, Wanzendill, Wanzenkraut oder Wanzenkümmel bekannt. Im Deutschen wird insbesondere das Korianderkraut auch mit dem aus dem Spanischen stammenden Namen Cilantro bezeichnet.

Koriander ist ein einjähriges Kraut aus der Familie der Doldenblütler (Apiaceae). Der Name leitet sich ab vom griechischen coris = Wanze und vom griechischen amon = Anis. Die Blätter riechen etwas nach Wanzen, die Beeren nach Anis. Vom Koriander werden sowohl die Früchte als auch die Blätter als Gewürz verwendet.
Die Früchte und Blätter enthalten unterschiedliche Aromen und können einander daher nicht ersetzen.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

punky ve assy'ye sevgiler.
Şule Türel

Boncukçu dedi ki...

Kişnişe lazlar kinzi der. Biz çok severiz ama hiç bilmezdim bu yönlerini.Nefis kokusu domatese yakışır. Ceviz, acı biber ve sarmısakla ezildiğinde de güzel olur.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Gecen sene Istanbula gittigimde bir restoranda masada duran kisnis sekerini(sekerlenmis kisnis tohumlari) görmüstüm.Uzun bir arama onunda buldum ve satin aldim.Misafirlerime minik tabaklarda sundugumda kimse ne oldugunu bilmiyor.Yemeklerden sonra bir kac tane yiyince agizda cok hos bir tat birakyor.Berlinden sevgiler